Schimmeldiagnostiek
Sinds oktober 2008 ben in ik in het bezit van het certificaat “Schimmeldiagnostiek” Het is vanaf nu mogelijk om tijdens een behandeling een stukje nagel of huid af te laten nemen als er twijfel bestaat of er een schimmel aanwezig is. Dit stukje huid of nagel stuur ik op naar het Leid’s Cytologisch en Pathologisch Laboratorium. Dit laboratorium is gespecialiseerd in het onderzoek naar schimmelinfecties. Na ongeveer 2 weken heb ik de uitslag voor u in huis met een advies voor behandeling. Ik geef de uitslag van het laboratorium altijd mee. De kosten (62,50 euro) van het laboratorium onderzoek worden vergoed door de zorgverzekeraar (mits uw eigen risico verbruikt is). Het stukje werk dat ik doe, het afnemen, en opsturen van een nagel- of huidmonster wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. De kosten hiervan bedragen €15,00 euro.
Waardoor ontstaan schimmelinfecties
De mens is altijd in contact met schimmelsporen die in principe besmettelijk zijn. Ons huisstof bijvoorbeeld bevat grote hoeveelheden huidschilfertjes en haren. Bij patiënten met een dermatofyteninfectie (schimmelinfectie) van de huid en/of de nagels komen schilfertjes met schimmeldraden en – sporen in de omgeving terecht. Schimmelsporen zijn door hun dikke wand enorm sterk en daardoor zeer moeilijk uit te roeien en jarenlang levensvatbaar. De voornaamste bronnen van besmetting zijn die plaatsen waar veel verschillende personen op blote voeten rondlopen; zwembaden, douchevloeren van sporthallen, sauna’s. De in de volksmond gebruikelijke term “zwemmerseczeem”voor de schimmelinfectie tussen de tenen en van de voetzool is misleidend; ook mensen die nooit in een zwembad komen, kunnen voetschimmel oplopen. Niet iedereen krijgt een schimmelinfectie. De ene persoon is veel gevoeliger voor schimmelinfecties dan de andere. De reden hiervan is onbekend.
Er zijn allerlei factoren die de huid ontvankelijk maken voor schimmelinfecties. Een gezonde huid voelt droog aan, heeft een dun vetlaagje, een zuurgraad van ongeveer vier, en is bevolkt met huidbacteriën. Alles wat deze situatie verandert bevordert de kans op het krijgen van een schimmelinfectie. Door het gebruik van zeep (douchegel, shampoo) lost een gedeelte van het vetlaagje van de huid op. Door de huid te vaak met deze meestal alkalische producten schoon te maken, of de zeepresten onvoldoende af te spoelen, krijgt de huid onvoldoende gelegenheid om de zuurgraad te herstellen. De zuurgraad is van betekenis voor het afweervermogen van de huid. Het gebruik van zepen die een ontsmettingsmiddel bevatten, tast niet alleen de zuurgraad aan, maar ook de normale bacteriële flora van de huid. Het dagelijks en overdadig gebruik van producten voor de normale lichaamshygiëne moet dan ook ten strengste worden afgeraden. Ook vocht is bevorderlijk voor de groei van schimmels; baden en douchen kunnen tot een schimmelinfectie leiden, vooral als de lichaamsplooien ( en de ruimte tussen de tenen) niet goed afgedroogd worden. Door kleding en schoenen van kunststof die transpiratievocht slecht opnemen of doorlaten, door kleding en schoenen die knellen of strak zitten, blijft de huid vochtig, vooral in de lichaamsplooien.